Περιοδοντολογία

Ο καθαρισμός των δοντιών (ή αποτρύγωση) είναι μια απλή θεραπεία, κατά την οποία αφαιρείται η τρυγία (πέτρα), η οδοντική μικροβιακή πλάκα καθώς και οι επιφανειακές χρωστικές από όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

Η οδοντική πέτρα σχηματίζεται από την εναπόθεση αλάτων του σάλιου επάνω σε υπολείμματα τροφών(οδοντική πλάκα). Μετά την κατανάλωση τροφής, επάνω στις επιφάνειες των δοντιών σχηματίζεται μια μαλακή άμορφη μάζα που ονομάζεται οδοντική μικροβιακή πλάκα.

Η οδοντική πλάκα έχει μαλακή σύσταση και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με σωστό και τακτικό βούρτσισμα. Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί, αυξάνεται σε ποσότητα, σκληραίνει, γίνεται πιο πυκνή. Τελικά σχηματίζεται η τρυγία (οδοντική πέτρα).

Ο Οδοντίατρος μπορεί να την απομακρύνει με τα κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού. Η παρουσία της τρυγίας συχνά περνά απαρατήρητη. ‘Οσο παραμένει πάνω στα δόντια, μετά από ένα χρονικό διάστημα (μηνών) δημιουργεί ουλίτιδα και στη συνέχεια περιοδοντίτιδα. Δυστυχώς στις μέρες μας πολλοί ασθενείς πάσχουν από νόσους των ούλων, με συχνότερες την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, οι οποίες αν μείνουν αδιάγνωστες ή αθεράπευτες θα οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών στις πάσχουσες περιοχές.

Η ουλίτιδα αποτελεί την συνηθέστερη παθολογική οντότητα των ούλων. Χαρακτηρίζεται από κοκκινίλα, πρήξιμο και αιμορραγία από τα ούλα. Η περιοδοντίτιδα έπεται της ουλίτιδας, εάν η δεύτερη δεν θεραπευθεί εγκαίρως. Χαρακτηριστικά ευρήματα της περιοδοντίτιδας είναι η δημιούργία περιοδοντικών θυλάκων (τα ούλα αποκολλώνται από τα δόντια) και η απώλεια οστού γύρω από τα δόντια, κάτι που επιβεβαιώνεται και ακτινογραφικά. Η θεραπεία αρχικά είναι συντηρητική και αν χρειαστεί χειρουργική.